Divertimento Jubileumconcert

Club is afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 2.000 (113%)

Dit jaar viert Divertimento Jeugdstrijkorkest haar 15 jarig jubileum. Vijftien jaar geleden begon het met 10 strijkers en dit is uitgegroeid tot een bloeiende organisatie die kamermuziekprojecten mogelijk maakt voor meer dan 150 musici uit Haarlem en omgeving. Divertimento bestaat inmiddels uit vijf orkesten: Jong Divertimento (6-12 jaar), Divertimento Jeugdstrijkorkest (11-18 jaar) Strijkorkest Divertimento (voor volwassenen), het Divertimento Jeugd Blazersensemble en Divertimento Start voor beginnende strijkertjes. Dit is een goede reden om dit 15 jarig Lustrum op passende wijze te vieren: Met een feestelijk Jubileumconcert op zondagmiddag 23 juni om 15:00 uur in de kleine zaal van de Philharmonie Haarlem. Het klapstuk van het concert zal het Rondo van Purcell zijn waarbij we met zoveel mogelijk Divertimentoleden op het podium zullen samenspelen. We collecteren om het mogelijk te maken in deze prachtige zaal op feestelijke wijze ons Lustrum te kunnen vieren.

 

Het Divertimento Jubileumjaar:

Dit voorjaar bestaat het Divertimento Jeugdstrijkorkest 15 jaar. Dit wordt gevierd met het Lustrumproject, dat begint met een Pinksterweekend op Terschelling en resulteert in het feestelijk hoogtepunt: het concert in de Haarlemse Philharmonie. Op zondagmiddag 23 juni om 15:00 uur spelen we in de kleine zaal, die met zijn ronde houten welvingen een prachtige akoestiek heeft voor kamermuziek. Net als tijdens ons vorige Lustrum, dat wij ook daar vierden, zullen van alle Divertimento-orkesten leden meespelen in een gezamenlijk stuk: het Rondo van Purcell. Divertimento Jeugdstrijkorkest zal de "Variaties op een thema van Tsjaikovski" van Arenski spelen en een greep uit de "Hilarische stukken" van Anderson. Daarnaast zal ook Jong Divertimento het stuk uitvoeren dat speciaal voor ons vorige Lustrum werd geschreven door oud Divertimentolid Imre Ploeg. Dit keer zullen we bovendien een bijzondere solist gaan begeleiden: de winnaar van het Amsterdams Concertgebouwconcours. Wie dat wordt en welk stuk zal worden gespeeld is voor iedereen nog een verrassing.

Jubileumconcertreis Trier:

Na het Lustrumconcert gaan de leden van Divertimento Jeugdstrijkorkest op Jubileumconcertreis naar Trier, Duitsland, van 15 tot en met 19 juli 2019. Ze vertrekken maandagochtend vanuit Haarlem met een touringcar richting Trier waar ze verblijven in Hotel Eifelstern. Dat is een prachtig verbouwde kazerne die zeer geschikt is om te slapen eten en muziek te maken. Maandag en dinsdag zullen ze voornamelijk studeren en genieten van de mooie omgeving. Op woensdag staan er twee concerten op de agenda, waaronder een optreden in de serie van het Brunnenhof, en worden ze door de bewoners van het Seniorenheim getrakteerd op "kaffee mit kuchen". Donderdag maken ze een boottocht (inclusief lunch) over de Moezel en verzorgen ze een concert in Bernkastel Kues. Vrijdag zullen ze de terugreis inzetten met een tussenstop bij het drielandenpunt, alwaar ze misschien ook nog een buitenoptreden zullen verzorgen. Kortom, een reis vol bijzondere ervaringen om nooit meer te vergeten.

 

Informatie over de Divertimento-orkesten

Het Divertimento Jeugdstrijkorkest is een Haarlems ensemble met enthousiaste strijkers tussen 12 en 18 jaar. Zij spelen kamermuziek zonder dirigent en worden hierin opgeleid door Helena van Tongeren en Christiane Belt. Zij benadrukken het plezier van het samenspel, het reageren op elkaar en de passie voor muziek. Door de kamermuziek krijgen de leden de kans om hun eigen muzikale identiteit te ontwikkelen. Het eindresultaat (het concert) is natuurlijk belangrijk maar de leerweg gedurende het project is veel belangrijker. De solisten op de concerten zijn afkomstig uit Divertimento, zij kiezen hier zelf voor en hoeven ook niet de beste uit het ensemble te zijn. Zo wisselen de leden gedurende het concert van stoel, zodat iedereen het ensemblespel uit verschillende hoeken mee kan maken, een unieke ervaring voor iedere strijker. Het orkest studeert twee tot drie programma's in korte projecten per jaar in en geeft concerten op verschillende podia door Nederland en het buitenland.

Jong Divertimento is een strijkensemble dat bestaat uit gemiddeld 40 enthousiaste kinderen in de basisschoolleeftijd die elke week samen met plezier muziek maken. Dit is het ensemble waar in wekelijkse reetities de beginselen van de kamermuziek worden aangeleerd. Onder leiding van Helena van Tongeren en Christiane Belt leren zij naar elkaar luisteren, op elkaar reageren en zelf de leiding nemen. Door van plek te wisselen leren zij het samenspel steeds vanuit een ander perspectief kennen. De stukken en partijen worden zó gekozen dat het voor iedereen met een goed gehoor en ongeveer 2 jaar les mogelijk is om mee te doen. Ook voor de meer gevorderde strijker wordt er naar nieuwe uitdagingen gezocht, in de vorm van andere partijen of een solo. Niet alleen de gevorderde strijker, maar iedereen die dat wil, kan een een solo krijgen, volledig aangepast aan het niveau.

Het Divertimento Jeugd Blazersensemble is een nieuw ensemble speciaal voor jeugdige blazers t/m 18 jaar die graag op een plezierige manier werken aan het klassieke en romantische repertoire. Dit nieuwe blazersensemble staat o.l.v. hoornist/dirigent Bob Kanne. In Haarlem en omgeving zijn fantastische brass-bands en harmonieorkesten om in mee te spelen maar een goed blaasorkest dat zich voornamelijk richt op de het klassieke repertoire en de specifieke speelstijl die daarbij hoort is uniek in Haarlem. Het ensemble valt onder Stichting Divertimento waaronder ook het Divertimento Jeugdstrijkorkest voor strijkers tot 18 jaar valt. Zo krijgt het ensemble naast blazersrepertoire ook de mogelijkheid om samen met het Divertimento Jeugdstrijkorkest kamerorkestrepertoire uit te voeren.

Strijkorkest Divertimento voor volwassenen bestaat uit gemotiveerde amateurs die heel graag samen mooie kamermuziek maken in kortlopende projecten. Onder leiding van Helena van Tongeren en Christiane Belt werken zij toe naar een kamermuziekconcert zonder dirigent. Alle projecten van Divertimento zijn gericht op samenspel met veel plezier en in volledige gelijkwaardigheid. Naar elkaar luisteren en op elkaar reageren, elkaar aansturen zonder woorden zijn daarin de belangrijkste aandachtspunten. Daarin wordt toegewerkt naar een groter begrip van de muziek en de vaardigheid om gezamenlijk expressief mooie kamermuziek ten gehore te brengen.

Bekijk alle

Drempel gehaald

14-02-2019 | 15:55 Yes! binnen 4 dagen de drempel van €100 gehaald, door de eerste 5 gulle gevers: Hartelijk dank, vanaf nu gaat 50% van de totale opbrengs naar het Divertimento Jubileumconcert. Met uw steun kunnen we er een mooi feestelijk concert van maken.
Lees meer